Tádááá...

Bejegyzések

Évi mondja

Az új hidratáló és anti-aging arctonikok és a sminklemosó műanyag csomagolást kaptak. MŰANYAG? Miért döntöttem így?

Tudtad, hogy számos esetben a műanyag csomagolás még mindig kevésbé terheli a környezetet, mint az alumínium vagy akár az üveg?

 

Amikor megálmodtam az ArtNaturát, az elsődleges cél az egészség- és környezettudatosság volt. Két év távlatából nézve sok olyan dolgot is meg tudtam valósítani, amire eleinte nem is gondoltam. Például kevesebb, mint 400 l kommunális hulladékot termelt a műhely. Ez kb. 3-4 kuka, amit jónak gondolok egy termelő vállalkozás esetében.

 

A termékek csomagolásai azonban folyamatos kihívást jelentenek.

 

A deóknál és az ajakbalzsamoknál a papírtubus jól működik és terveim szerint hamarosan más termékemet is papírba fogom csomagolni. A szappanokat és a samponszappanokat minimális csomagolással kínálom. 

 

A rendelések feladásához is kizárólag  papírdobozt használok, még a ragasztószalag is papír, növényi enyvvel.

 

Folyadékokat azonban egyenlőre csak üvegben, alumíniumban vagy műanyagban lehet tárolni (a TetraPak vagy néhány nagy kozmetikai vállalat most beharangozott laminált papír csomagolását itt nem is említeném, akkora környezeti terhet jelentenek. Bővebben a laminált papírról.

 

Az üveg ökológiai lábnyoma a súlya miatt magas, mivel a szállításuk jelentős fosszilis tűzelőanyag használatával jár, valamint az újrahasznosításuk is nagyon magas hőt igényel a megolvasztása miatt.

 

Az alumínium csak abban az esetben megfelelő, amennyiben igazoltan újrahasznosított, mivel az új gyártáshoz rengeteg energia szükséges és az ipari melléktermékek mérgezőek (lsd. Kolontár). Bár vannak alumínium csomagolású termékeim, újrahasznosított alumíniumot nehéz szerezni a piacon.

 

A lebomló (komposztálható) műanyagok egyenlőre nem jelentenek alternatívát, mivel a lebontásukhoz megfelelő ipari körülmények szükségesek, úgy mint állandó hőmérséklet és nyomás. Sajnos Magyarországon jelenleg nem állnak rendelkezésre a körülmények az ipari feldolgozáshoz. Ha a szelektív gyűjtőbe vagy a kukába dobjuk, nagyobb bajt okozunk, mint gondolnánk.

 

Az új hidratáló és anti-aging arctonikok és a sminklemosó azonban még is műanyag csomagolást kaptak. Miért döntöttem így?

 

Az ArtNatura arcápoló tonikok és a sminklemosó HDPE #2 csomagolást kaptak, amelyek környezetbarát módon előállított és többszörösen újrahasznosítható műanyagból készülnek. Az alapanyaguk a cukorrépa, amelyből etanolt készítenek, majd magasszilárdságú polimert, azaz műanyagot. Így a gyártáshoz nem használnak kőolaj származékokat valamint a nyersanyag újból elültethető. Az előállításhoz használt energiát az üzem megújuló erőforrásokból nyeri. A flakon ráadásul többszörösen újrahasznosítható a szelektív hulladék begyűjtése után. Önsúlya kicsi, 100 g termékre mindössze 20 g csomagolási súly jut. Igazoltan nem oldódik ki semmilyen egyészségre ártalmas anyag belőle.

 

Amennyiben kipróbálod az legújabb ArtNatura arclemosó tonikjaimat, nem kell aggódnod a csomagolásuk miatt. Egyszerűen csak dobd a műanyag hulladékok közé!

Kapcsolódó termékek