Tádááá...

Bejegyzések

Évi mondja

Tényleg drága a kézműves termék?

Tényleg drága a kézműves termék? Néhány pontban megpróbáltam nektek összeszedni, hogy mennyi minden alakítja egy kézműves ArtNatura kozmetikum árát.

Igen, az igaz, hogy drágább egy ArtNatura natúrkozmetikum mint a sorozatgyártott, akár biokozmetikumok a boltok polcain, de azok gépsoron készülnek nagy mennyiségben, kevesebb az alapanyagköltség, a munkadíj stb.

Nagyon fontosnak tartom kiemelni azt, hogy mögöttünk nem állnak befektetők. Valamennyi költség fedezetét, amelyet lentebb felsorolok nektek,  magunknak kell kigazdálkodnunk, valamennyi bevételt, minden egyes pici forintot vissza kell forgatnunk annak érdekében, hogy működni tudjunk, hogy fejleszteni tudjunk, hogy meg tudjuk vásárolni a csomagolóanyagot stb.

Természetesen ez a bejegyzés nem azért született, hogy bárkit megbántsak, hiszen tudom, mindenki megnézi, hogy mire költ és mennyit és ez így van jól. Azt sem szeretném sugallni, hogy az ArtNatura az egyetlen jó termék a magyar piacon, hiszen rengeteg jó hazai és külföldi natúrkozmetikum létezik a világban.

Értékelni sem szeretném senki döntését, hanem egy kis belátást szeretnék nektek engedni a mi kis világunkba, és megmutatni, hogy mennyi minden van egy-egy termékünk árában azon túl, hogy mivel szerelemmel készülnek, így minden egyes szappanban vagy krémben benne van belőlem egy picike darab.

 1. A legelső és talán egyik legfontosabb különlegessége az ArtNaturanak az, hogy kizárólag magas hatóanyag-tartalmú termékeket készítek, azaz nem az "olcsó" vivőanyag sok bennük, hanem tele vannak hatóanyagokkal, amely alapanyagok ára azonban igen magas, főleg úgy, hogy mi nem ipari mennyiségben vásároljuk meg őket. Mindemellet kizárólag kiváló minőséggel érjük be. Ki szeretném emelni, hogy a vivőanyagok tekintetében is ugyanez a szemlélet érvényesül. Éppen ezért nagyon tartósak is a termékeink, hiszen nagyon kevés is elég belőlük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek.

 2. Nincsenek gépesítve a munkafolyamatok, minden én készítek egymagam, egy-egy termék sok-sok munkaóra mire elkészül.

 3. A recepteket én fejlesztem és kísérletezem ki, nem áll mögöttem egy vegyészcsapat laborral. Mire kialakul egy receptúra végleges formája, az rengeteg idő és sok-sok alapanyagot kell elhasználni. Persze, megállhatnék a fejlesztésekben egy "elég jó lesz" szinten, de "sajnos" mindig a tökéletességre törekszem, így az elég jó nekem nem jó.

 4. MINDEN termékemet bevizsgáltatok laborban annak érdekében, hogy hozzátok kizárólag biztonságos kozmetikumok jussanak el, és természetesen ennek is megvan a költsége.

 5. A címkék, a design kitalálásban a páromnak rengeteg munkaórája van folyamatosan, és a címkéket le kell gyártatni nyomdában.

 6. Magunknak kell megtermelni a webshop fejlesztésére szánt összeget is, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy értékesíteni tudjuk a termékeinket.

 7. Bérleti díj és rezsiköltsége. Bérelnünk kell műhelyet, mert kizárólag olyan helyen lehet kozmetikumokat gyártani, amit az ÁNTSZ engedélyez. (és ez így van jól a megfelelő higiénia biztosítása érdekében)

 8. A termékcsomagolás tekintetében is a legjobbra törekszünk, arra, hogy minél környezetbarátabb legyen és ennek szintén magas költsége van.

 9. Minden egyes kozmetikumot a saját két kezünkkel címkézünk fel és csomagolunk be

 10. A termékeket igényes és környezetbarát csomagolásban küldünk ki nektek és ezeket is meg kell vásárolnunk.

 11. Marketing és képek - rengeteg időt töltök a posztok, blogok elkészítésével. Nagyon nehéz versenyezni a nagyokkal, így ez rengeteg energiát és - a mi viszonylatunkban - pénzt igényel.

 12. Minden termékhez egy elég hosszú termékinformációs dokumentációt kell készíteni, amelyet szintén én csinálok, valamint be kell jelentenem az EU kozmetikai nyilvántartási rendszerébe (CPNP). A dokumentumokat vegyész vagy hasonló végzettséggel rendelkező szakembernek kell validálnia, amely szintén költséget jelent a számunkra.


Azt hiszem, most inkább befejezem a felsorolást, mert még nagyon-nagyon hosszú lenne a lista, de ezek alapján talán picit jobban át tudjátok érezni, hogy mennyi mindent kell egy pici vállalkozásnak is teljesítenie ahhoz, hogy életben tudjon maradni. Sem többet, sem kevesebbet, mint a boltok polcain található nagyvállalatoknak. 

Azt biztosan tudom mondani, hogy amikor ArtNaturát vásároltok, akkor lehet, hogy kicsivel többet kell kiszorítani a büdzséből, de egyrészt minőséget és hatóanyagot kaptok tőlünk, amelyből kevés mennyiség is hatásos, másrészt egyedivel lepitek meg magatokat és szeretteiteket. 

Mindemellett nem a gépek, hanem egy család munkáját, tudását fizetitek meg. Pénz és időt fektettünk és fektetünk be minden egyes nap abba, hogy jól csináljuk azt, amit csinálunk és folyamatosan fejlesztjük magunkat.

Köszönöm szépen, hogy bizalmat szavaztok nekünk.

Kapcsolódó termékek